Fælles diabetes-tirsdage betyder bedre behandling af børne- og ungepatienter
Hver tirsdag kl. 12.10 er der fyldt op ved frokostbordet på Børne- og Ungdomsafdelingen på SUH, Nykøbing F.
Her spiser lægerne, sygeplejerskerne, diætisten, pædagogen, sekretæren og socialrådgiveren sammen om det runde bord, mens de holder diabetes-teammøde. De gennemgår patienterne, taler om de børn og unge, der er ved at skride i forhold til den forventede udvikling – og så lytter de til hinandens forskellige faglige perspektiver.
Tirsdagsmøderne har gjort en kæmpe forskel for både samarbejdet på afdelingen og for patienterne, fortæller Jane Hoffmann, diabetessygeplejerske på afdelingen.
- Ved at samle alle kræfter i stedet for at gå med hver sin lille agenda har vi fået kontinuitet i vores team. Mange hjerner tænker bedre end en. Vi er blevet trygge ved hinanden, har større arbejdsglæde, og vi kan faktisk også se, at vores patienters langtidsblodsukker er blevet betydeligt forbedret.
Læs også artikel om samarbejde på Steno Diabetes, Stofskifte- og Osteoporoseambulatoriet
Før var faglige diskussioner sjældne
Diabetesteamet på Børne- og Ungdomsafdelingen i Nykøbing F. ser ca. 65 børn og unge om året.
Før de indførte tirsdagsmøderne, arbejdede de forskellige fagligheder mere individuelt. Den ene ambulatoriesygeplejerske havde kun dagvagter, pædagogen kom, når der blev kaldt på hende, og når lægemiddelrepræsentanterne kom forbi, var det sjældent alle, der blev præsenteret for den nye viden eller produkter. Hver sjette uge var der plads i kalenderen til faglige diskussioner.
Det måtte kunne gøres bedre, mente Jane Hoffmann og hendes kolleger, der kontaktede afdelingsledelsen med et forslag om at samle alle faglighederne en dag om ugen.
Stort set samtidig besluttede man sig for i hele regionen at iværksætte arbejdet med LKT – Lærings- og KvalitetsTeams.
- Det kom meget belejligt, for de krav, der lå i LKT-arbejdet om at arbejde med langtidsblodsukker, BMI og trivsel på diabetesafdelingerne, matchede med det, vi gerne ville, forklarer Jane Hoffmann.
Vi taler med samme tunge
Afdelingen fik nye værktøjer til at styrke både samarbejdet med hinanden og de enkelte konsultationer. Gennem coaching, samtaler om rollefordeling og ansættelsen af en fast sekretær. I dag er der nærmest en skabelon for den måde, patienterne bliver mødt og for konsultationerne med dem, fortæller Jane Hoffmann.
- Før patienten kommer ind, forventningsafstemmer vi i teamet, hvad målet er med konsultationen, og hvem der siger hvad. Vores sekretær tager imod patienten, måler langtidsblodsukker, højde og vægt og udfylder diverse skemaer eller undersøgelser. Selve konsultationen er coachende. Vi indleder og skaber kontakt, går i dybden og kigger på data, og når samtalen er slut, samler vi op. Vi siger: ”vi har aftalt til næste gang, at du skal arbejde med… på en skala fra et til ti – hvor sandsynligt er det, at du får gjort det?”,” siger Jane Hoffmann og fortsætter:
- Vi vil jo gerne have, at alle patienter kommer ned på et godt tal for langtidsblodsukker. Men det er ikke sikkert, at alle kommer derned. Så må vi jo sætte nogle andre mål. Og det gør vi i fællesskab i teamet. Så vi er sikre på, at patienterne hører det samme. Uanset om de hører det fra en sygeplejerske, en diætist eller en pædagog. Vi taler med samme tunge.
Det skrider, hvis vi ikke holder fast
Det er fire år siden, teamet gik i gang med arbejdet. Og resultaterne viser sig i både øget arbejdsglæde for personalet, mere sammenhængende og nærværende konsultationer og altså en forbedring af patienternes langtidsblodsukker.
Nu handler det om at holde fast i de gode vaner og teamsamarbejdet.
- Så snart vi slipper speederen, så skrider det gode arbejde, vi har opbygget. Vi fortsætter vores teambuilding også ved at mødes privat til sommer – og julemøder. Næste skridt er at arbejde tættere sammen med familierne fx ved at samle dem i grupper og ved at forberede dem til konsultationerne. Vi sørger for at holde fast og kontinuerligt arbejde med forbedringer. For både vores egen og patienternes skyld, slutter Jane Hoffmann.
Opdateret onsdag den 27. nov. 2024