40 år med rødderne solidt plantet i sygeplejen
Tidligere i år kunne sygeplejerske Jette Boesen fejre 40-års jubilæum. I den anledning har hun den 9. september 2024 været i audiens hos Hans Majestæt Kong Frederik på Christiansborg for at takke for tildelingen af Kongens Fortjenstmedalje. Sammen med Jette ser vi tilbage på en lang karriere med fokus på at gribe muligheder og gøre en forskel for både patienter og kolleger.
Da Jette Boesen i 1983 begyndte at læse til sygeplejerske, var hun ikke et øjeblik i tvivl om, at det var den vej, hun gerne ville. Og nu her godt 40 år senere er hun stadig ikke tvivl om, at hun er endt det helt rigtige sted.
Fra sit kontor på Afsnit for Mave- og Tarmsygdomme, hvor hun til daglig arbejder som sygeplejerske og Ansvarlig Klinisk Underviser (AKU) for afsnittets studerende, kan Jette se over på bygningerne, hvor det hele startede. Dengang lå skolen nemlig på samme matrikel som sygehuset. Så selvom hun i løbet af sin lange karriere har været vidt omkring i faget, er hun altså næsten tilbage, hvor hun begyndte.
Dybe rødder i sygeplejen
Spørger man Jette, hvad der har været ankerstenen igennem 40 år med store strukturelle og organisatoriske ændringer, rivende teknologisk udvikling og et konstant behov for at skabe nye arbejdsfællesskaber, så svarer hun:
- Rødderne er plantet i at være sygeplejerske. I kontinuerlig læring og udvikling, så jeg kan yde den bedst mulige sygepleje, hver gang jeg går ind til en patient.
Det er de to ting - læring og udvikling - der har været både drivkraften og dét, der holdt hende fast i faget og sin lange ansættelse, forklarer hun:
- Jeg har ikke behøvet flytte mig efter nye faglige udfordringer. Forandringerne er kommet til mig helt af sig selv, og så har jeg valgt at se muligheder og gå med ind i det nye. Og det har helt klart formet min karriere. Mave-tarm-kirurgien er helt klart det, jeg synes er mest spændende og fagligt tilfredsstillende. Men igennem årene har jeg været i specialer, jeg slet ikke havde forestillet mig, jeg skulle arbejde med - og jeg har lært en masse af det både fagligt og menneskeligt.
God gammeldags sygepleje
Noget af det Jette har taget med sig på tværs af specialer er blandt andet læring omkring, hvordan hun bedst muligt skaber ro, nærhed og tryghed omkring patienter i livstruende forløb. Under sin tid på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling var hun fx med til at skabe gode minder midt i sorgen for forældre, der mistede børn ved senaborter. Dét, hun lærte der, har vist sig at være vigtig ballast i mødet med patienter i kræftforløb og deres pårørende – og viden som denne, som hun har ’samlet op’ hen ad vejen, har hun siden hen været meget opmærksom på at dele med sin kolleger i hverdagen. Oversygeplejerske Jane With Aspe fortæller:
- Fundamentals Of Care er en af de helt store ting, vi taler om i sygeplejen i dag. I virkeligheden betyder det ’bare’ god, gammeldags, grundlæggende, omsorgsfuld sygepleje. Og det er Jette en mester i. At være sygeplejerske er et job fyldt med ansvar, for man møder ofte mennesker, når de har det allerværst. Jettes etik og utrolige evne til at skabe tryghed og møde vores patienter med omsorg, empati og medmenneskelighed ’smitter af’. Det er med til at sætte – og holde – standarden.
Giver det videre
Når Jette ser tilbage på et langt arbejdsliv, ser hun en tydelig rød tråd, der - trods en snoet og uforudsigelig vej - giver god mening for hende. Hun har været dér, hvor hun kunne lære nyt og udvikle sig sammen med sine kolleger. Og hun er der stadig.
De sidste 25 år er denne læring og udvikling ikke mindst kommet fra rollen som AKU. Her har en fast del af Jettes arbejde nemlig været at give alt det, hun selv har lært videre til nye generationer af sygeplejersker. Hun fortæller:
- Jeg synes, det er utrolig givende at have med studerende at gøre. Det stiller krav til min faglighed, fordi det kræver, at jeg hele tiden holder mig opdateret på den nyeste viden. Det kan jeg godt lide. Det holder mig skarp, og det giver mig en følelse af faglig tilfredsstillelse at vide, at jeg bidrager til, at vi klæder de studerende ordentlig på til jobbet, og til at vi leverer sygepleje i høj kvalitet her i afsnittet.
Det gode arbejdsfællesskab om patienterne – både med kollegerne og de studerende – er generelt noget af det, Jette fremhæver som dét, der gennem årene har betydet allermest for hende:
- Det var en knalddygtig sygeplejerske i hjemmeplejen, der i sin tid inspirerede mig til at gå ind i sygeplejefaget. Siden da har jeg været omgivet af mange, mange dygtige kolleger og ledere, der, lige som jeg selv, brænder for at give vores patienter den bedst mulige behandling og pleje. Det betyder alt i en travl hverdag, at man kan mærke, hvordan alle står skulder ved skulder og bare VIL have tingene til at lykkes.
Alenetid med kongen blev brugt til at tale uddannelse
Et helt anderledes højdepunkt i karrieren som sygeplejerske kom, da Jette den 9. september 2024 som led i tildelingen af Fortjenstmedaljen fik foretræde for Hans Majestæt Kong Frederik på Christiansborg i enerum. Det var et møde, der gjorde stort indtryk på hende, fortæller hun:
- Jeg følte, at jeg skulle ind og hilse på én, jeg allerede kendte lidt, og vi havde en rigtig god samtale om sygepleje, fastholdelse af vores unge på uddannelserne og vigtigheden af at have et sygehus i Nykøbing F. Han spurgte også ind til de udfordringer, vi står overfor med rekruttering i sundhed i vores område.
Efterfølgende var Jette en af seks medaljemodtagere, der blev interviewet og fotograferet til opslag på Kongehusets sociale medier.
Det gik dog først op for hende senere, da beskeder fra familie, venner og bekendte begyndte at tikke ind.
Vi ønsker Jette tillykke med jubilæet og medaljen og takker for den store indsats for vores patienter og sygehus gennem så mange år.
Opdateret onsdag den 27. nov. 2024