Gå til indhold

5 skarpe til Trine Alstrup: Den nye Sterilcentral

Den nye Sterilcentral i Køge åbner i november – og kræver præcision, samarbejde og benhård planlægning undervejs.
Portræt af kvinde.
Vicedirektør Trine Alstrup.

SUH's nye Sterilcentral i Køge skal stå klar til drift den 7. november 2025. Inden da skal alt udstyr og alle arbejdsgange tilpasses – samtidig med at driften kører videre. Det kræver tæt samarbejde på tværs. Her giver vicedirektør Trine Nordstrøm Alstrup en status.

Hvordan går det med flytteprocessen lige nu?

Det går faktisk rigtig godt! Det er en svær og kompleks opgave med både stramme tidsplaner og bump på vejen. Men der er stor vilje til at løse problemer og finde fælles løsninger – både her på SUH og hos samarbejdspartnere som Koncern Digitalisering og Medicoteknik.

Programdirektør for Nyt SUH Gitte Fangel og hendes team er virkelig dygtige til at samle trådene, så vi holder planen og trækker i samme retning. Logistikteamet og Sterilcentralens medarbejdere i Driftsafdelingen yder også en kæmpe indsats for at få det hele til at spille sammen.

Og vores klinikere – i de skærende specialer, anæstesien og Sterilcentralen – er skarpe til at gribe, problemløse og byde ind, når der er brug for det.

Kort sagt: Det her er en imponerende holdindsats. Kæmpe ros og tak til alle – det er en stor opgave, som bliver løst oven i den daglige drift.

Hvad betyder flytningen for vores kapacitet?

Vores klare ambition er at holde kadencen – også under flytningen. Vi har på forhånd planlagt med at fordele årets operationer anderledes, så vi sikrer patienterne behandling til tiden, også selvom vi flytter.

Konkret betyder det, at vi samlet set når det, vi skal, men at aktivitetsniveauet vil svinge i perioder, så der er luft til at komme på plads i de nye rammer.

Vi flytter også midlertidigt nogle operationer fra Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling til Roskilde. Og vi er ved at lave aftaler med hospitaler i både Region Sjælland og Region Hovedstaden om hjælp til akutte operationer, hvis vi mod forventning får brug for det.

Hvorfor er det så komplekst at flytte Sterilcentralen?

Fordi Sterilcentralen er fuldstændig afgørende for, at vi kan gennemføre både planlagte og akutte operationer. Hvis vi skal udnytte kapaciteten bedst muligt, skal de rigtige instrumenter være klar – på det rigtige tidspunkt og det rigtige sted.

Derfor bruger vi flytningen som anledning til en grundig oprydning og til at få afdækket præcis, hvad og hvor meget vi har. Det er nødvendigt, fordi vi fremover skal være skarpe på at planlægge, pakke, bestille og levere i prædefinerede pakker.

Med en genbehandlingstid på 24 timer er det afgørende, at vi får lavet klare aftaler om arbejdsgange, logistik og praksis, der fungerer for hele kæden. Særligt fordi Sterilcentralen flytter og bliver lukket af for udefrakommende – så man kan ikke bare hente noget, man lige mangler.

Og så er der alt det praktiske: nye maskiner, IT-løsninger og arbejdsgange, der skal koordineres og trænes. Det kræver noget – men det er også fedt at opleve, hvor godt alle samarbejder for at få det til at lykkes.

Hvordan sikrer vi, at afdelingerne altid har det, de skal bruge?

Det handler især om casecarts – de mobile, sterile skabe, vi pakker til hver enkelt operation. Der ligger et stort arbejde i at finde ud af, hvad der skal i hvilke vogne, hvornår de skal pakkes, og hvor de skal hen.

Instrumenterne flyttes specialevis i et rul fra uge 42. Vi leverer fra den gamle central og sender dem videre til den nye efter brug. Det tager nogle uger at få det hele med over.

Vi øger også antallet af robotter, der transporterer casecarts – fra ca. 20 til 35 i fuld drift.

Samtidig arbejder vi med, hvordan bestilling og håndtering skal foregå, hvor mange vogne der må stå lokalt, og hvad der skal være ekstra af til akutte behov. Det kræver tæt dialog og præcise løsninger.

Vogn.
Casecart-vogn.
Casecart-vogn.

Hvad betyder den nye Sterilcentral for SUH – og hvad skal der ske med den gamle?

Den gamle Sterilcentral er fra slut 80’erne, og vi har brug for at fremtidssikre driften. Den nye, semiautomatiserede central kombinerer mennesker og ny teknologi, hvilket giver mere effektivitet og færre manuelle arbejdsgange – men vi bevarer menneskelige hænder, hvor det giver mening.

Det her er ikke bare en opgradering, men et vigtigt skridt mod en robust og driftssikker forsyning til både planlagt og akut kirurgi – både nu, når vi samler flere specialer i Køge, og på sigt, når SUH, Køge bliver et de store akuthospitaler og traumecentre i den kommende Region Østdanmark.

Når den nye central er i fuld drift, holder vi midlertidigt den gamle åben som backup. Den skal dog lukkes og bygges om til mikroskopipladser for Patologien – en forudsætning for at kunne tage B2 i brug næste år.

Information ikon

Om Sterilcentralen

Sterilcentralen vasker og steriliserer de kirurgiske instrumenter, som anvendes til operationer på SUH, Køge.

Der findes mange forskellige slags instrumenter. Nogle er der mange af – for eksempel sakse – og andre er der bare én af, for eksempel de sæt der anvendes i ortopædkirurgien.

Læs mere om den nye, topmoderne sterilcentral på Sjællands Universitetshospital