Gå til indhold

Sygeplejersker på kandidatuddannelse får hjertepatienter ud af sengen

Afprøvning af nye løsninger og ”fem faglige minutter” bringer viden ind i klinikken fra erhvervskandidatuddannelse, der netop har fået eget lokale.
Bibi Hølge-Hazelton foran døren til det nye TEKS-lokale, Køge
Bibi Hølge-Hazelton foran døren til det nye TEKS-lokale, Køge
Bibi Hølge-Hazelton foran døren til det nye TEKS-lokale, Køge

- Det er lille, og det var sværere at få end forventet. Men nu har vi lokalet, som et vigtigt symbol på at Syddansk Universitet er til stede lige her, i hjertet af SUH.

Sådan lød det fra Bibi Hølge-Hazelton, professor i sygepleje og forskningschef på SUH, da hun torsdag den 12. november på svalegangen i Køge fejrede overdragelsen af et studielokale til de studerende på Erhvervskandidatuddannelsen TEKS (Team Erhvervskandidat i Klinisk Sygepleje).

Uddannelsen har siden sin start i 2023 fået 44 studerende på kandidatforløbet, der er udviklet i samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) og blandt andet har til formål at udvikle og tiltrække højt kvalificerede sygeplejersker i klinisk praksis.  

Vi kan gøre op med ”plejer” 

TEKS har allerede inden for det første år sat sig spor i klinikken. De studerende selv oplever, at den akademiske overbygning styrker deres evne til at reflektere og prioritere.  

- Vi kommer tilbage og kan implementere sygeplejefaglighed på en mere målrettet, mere effektiv måde. Vi har en anden opmærksomhed på, hvad der på spil i relationer og processer og kan på en kvalificeret måde gøre op med ”det, vi plejer”, fortæller Nina Tossell Malmqvist, sygeplejerske på Kardiologisk Afdeling i Roskilde.  

Trine Tvedegaard Jakobsen, sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Afdeling i Køge, supplerer:  

- Vi får en dybere forståelse af relationer og processer. Fx har kurserne i sundhedsjura givet mig indblik i patienternes rettigheder og pligter og sat gang i nogle andre samtaler - også med lægerne. 

 

Læs også om, hvordan SUH’s forskere udvikler unik viden om ulighed i sundhed

 

Fem faglige minutter bringer viden ind i klinikken 

Også ledere og undervisere på uddannelsen bemærker den positive forskel, der kommer med kandidatuddannelsen. Bibi Hølge-Hazelton, der sammen med en gruppe chefer er initiativtager til uddannelsen og samarbejdet med SDU, fremhæver, at de studerende bringer ny viden ind i klinikken, samtidig med at driften fungerer. Det kan helt konkret lade sig gøre, fordi de studerende under deres uddannelse stadig arbejder 25 timer om ugen. Samtidig ligger der en aftale om, at den viden, de opnår, skal komme deres kolleger til gode. Fx gennem korte oplæg - ”fem faglige minutter” - eller afprøvning af løsninger, som skal forbedre patientbehandlingen.  

Studerende skubber til palliativ behandling 

At TEKS-forløbet er baseret på samarbejde og dialog er udtrykt helt konkret på svalegangen i Køge. Her hænger nemlig en lang guirlande med 140 farvede vimpler, der strækker sig fra væggene i det nye undervisningslokale til gelænderet på svalegangens yderste kant. Hver vimpel repræsenterer en af de involverede i TEKS - forskere, undervisere, ledere, studerende. En af dem, der har skrevet sit navn, er forskningsleder Jesper Frederiksen. Han fortæller, hvordan det første TEKS-hold har skubbet til sygeplejefaglige problemstillinger.  

- De har gennem deres akademiske opgaver startet en vigtig dialog om nogle af de komplekse problemstillinger, der er forbundet med fx palliation. Det handler om ulighed i sundhed eller overgangsproblematikken, hvor patienterne går fra et system til et andet. Det kræver analytisk kompetence og et metaperspektiv at kunne rejse den dagsorden.   

Hjertepatienter kommer ud af sengen 

Et andet sted, hvor patienterne helt konkret mærker en positiv effekt af sygeplejerskernes videreuddannelse, er på Kardiologisk Afdeling. Her undersøgte tre TEKS-studerende indlagte patienters egen involvering i fysisk aktivitet og kom frem til, at der var plads til forbedring.

Gennem et samarbejde med afdelingens fysio- og ergoterapeuter startede de initiativet Super Aktive Patientforløb, som handler om at mobilisere patienterne til det, de har mulighed for. Fx skal de, der selv kan, gå ud med kostsedler, hente tøj, aflevere bakker og andre opgaver, der handler om at komme ud af sengen og bevæge sig. Patienterne tager godt imod at blive skubbet lidt, særligt når det sker på et forskningsbaseret grundlag.

 

Læs også SDUs artikel om, at det gavner patienterne, når hospital og universitet rykker sammen

 

Undervisningslokale former næste hold 

Chefsygeplejerske ved Kardiologisk Afdeling, Jytte Hykkelbjerg Bruhn, holder festtale, efter at de røde snore til det nye TEKS-lokale er blevet klippet over. Hun kalder uddannelsesforløbet en ”hurra-sag” og uddyber:  

- I højner sygeplejen, I taler om evidens. TEKS uddanner sygeplejersker ind i klinikken. I går rundt med høje pander, og jeres viden bliver omsat i hverdagen til at give patienterne et godt forløb, siger Jytte Hykkelbjerg Bruhn. Hun slutter af med et citat fra Winston Churchill: ”Først former vi vores bygninger, siden former de os.”  

Nu bliver næste hold sygeplejersker på SUH formet af det lille men vigtige undervisningslokale på svalegangen i Køge. 

TEKS-vimpler - indvielse af lokale 2024
I TEKS løftes der i flok af de end 100 ledere, medarbejdere og studerende - det viser vimplerne med navne og hilsner.
I TEKS løftes der i flok af de end 100 ledere, medarbejdere og studerende - det viser vimplerne med navne og hilsner.
Udråbstegn ikon

Fakta om TEKS

TEKS står for Team Erhvervskandidat i Klinisk Sygepleje og har til formål at understøtte sygeplejerskers mulighed for at kombinere en klinisk og en akademisk karriere.

Programmet er tilrettelagt i et samarbejde mellem SUH og Syddansk Universitet (SDU) og optager over tre år tre hold studerende. Det første hold af erhvervskandidatstuderende på TEKS startede i september 2023.

Det er den studerende selv, der er ansvarlig for at søge optagelse på studiet på SDU.  

Læs mere om TEKS her