Gå til indhold

Fra farmakologi til fødestue:Når graviditeten kræver mere end standardbehandling

Nyt samarbejde mellem SUH's kliniske farmakologer og Familieambulatoriet i Slagelse styrker behandling og sammenhæng for gravide med komplekse behov.
Kvinde står ved skilt.
Professor og ledende overlæge Gesche Jürgens.

At være gravid kan være en sårbar tid – og for kvinder med både fysiske og psykiske sygdomme bliver udfordringerne ofte endnu større. Et tæt, nyt samarbejde mellem speciallæger i Klinisk Farmakologisk Afdeling i Roskilde og personalet i Familieambulatoriet på Slagelse Sygehus er nu med til at skabe mere sammenhængende og trygge graviditetsforløb.

Siden december 2024 har professor og ledende overlæge Gesche Jürgens og hendes kollega speciallæge Maija Bruun Haastrup fra Klinisk Farmakologisk Afdeling besøgt Familieambulatoriet på Slagelse Sygehus én gang om måneden.

Her mødes de med jordemødre og obstetrikere til faglig dialog og rådgivning om medicin til gravide, der har komplekse forløb præget af flere diagnoser og medicinbehandlinger – det, der kaldes polyfarmaci.

Sammenhæng i et komplekst system

Jordemødre møder ofte gravide, som får lægemidler ordineret af mange forskellige læger på tværs af sektorer. Det kan være svært at skabe overblik over, hvordan medicinen påvirker både mor og barn – især når graviditeten kombinerer somatiske sygdomme som diabetes eller hjertekarsygdom med uhensigtsmæssigt forbrug af rusmidler eller psykiske lidelser som depression.

– Vi har som udgangspunkt et virkelig godt sundhedsvæsen i Danmark. Men vores sundhedsvæsen er ofte opdelt, så hver sygdom eller problematik behandles hver for sig. Det gør det svært at skabe overblik, når en patient har flere ting, der spiller sammen. Det vil vi ændre med de her møder, forklarer Gesche Jürgens.

Faktisk har omkring 10-15 procent af gravide en psykiatrisk diagnose, og mange af dem har samtidig en somatisk lidelse. For denne gruppe øges risikoen markant for komplikationer under graviditeten, dårlig mental trivsel og sværere fødselsforløb.

Ny dimension i graviditetsbehandlingen

Det nye månedlige møde skaber et fagligt rum, hvor jordemødre og obstetrikere kan diskutere konkrete patientforløb med eksperter i klinisk farmakologi. Sammen belyser de behandlingsmuligheder, medicinens optagelse, effekt og mulige bivirkninger – med særligt fokus på, hvordan medicin mod psykiske lidelser spiller sammen med anden medicin under graviditeten.

Møderne handler ikke kun om at finde den bedste medicinske behandling. De styrker også trygheden i behandlingsplanerne og giver jordemødrene en bedre forståelse af medicinernes komplekse samspil.

– Rådgivningen er en gave! Det er noget helt andet at mødes på denne måde og have mulighed for at tale om, ikke bare hvilke muligheder der er, men også hvad forskellige typer medicin kan og ikke kan i konkrete forløb, siger jordemoder Mette Søndergård fra Familieambulatoriet.

– Det er viden, vi ikke bare tager med videre selv, men som vi også deler ud af til vores kolleger, og som vi bruger, når vi taler med patienterne om, hvad de gerne vil og har brug for.

Kvinde.
Jordemoder Mette Søndergård fra Familieambulatoriet.
Jordemoder Mette Søndergård fra Familieambulatoriet.

Ekspertviden i øjenhøjde

Samarbejdet er et eksempel på, hvordan specialiseret viden fra universitetshospitalet kan gøre en mærkbar forskel i den kliniske hverdag – også uden for SUH's egne matrikler. For Gesche Jürgens handler det netop om at bringe forskningen og den kliniske farmakologi helt tæt på dem, der står med patienterne.

– Vi (red. i Klinisk Farmakologisk Afdeling) står ikke selv ude ved patienterne, men vi har en vigtig rolle i at understøtte det arbejde, der sker i frontlinjen. Når vi bruger vores viden i fællesskab, bliver det lettere at træffe sikre og velovervejede beslutninger sammen med patienterne i komplekse forløb, siger hun.

– Det handler om at skabe et sundhedsvæsen, hvor vi aktivt bruger specialiseret viden til at give vores patienter og borgere så meget livskvalitet og medbestemmelse i deres forløb som muligt.

Få råd og vejledning

Har du brug for rådgivning omkring medicinvalg, polyfarmaci eller andre lægemiddelrelaterede problemstillinger, er du velkommen til at kontakte Medicininformationen på Klinisk Farmakologisk Afdeling på telefon 47 32 32 43 eller mail medinfo@regionsjaelland.dk.

Information ikon

Om Familieambulatoriet

Familieambulatoriet på Slagelse Sygehus er en tværfaglig enhed under den gynækologisk-obstetriske afdeling på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

Ambulatoriet tilbyder specialiseret svangreomsorg til gravide med komplekse behov – herunder somatiske og psykiatriske diagnoser, afhængighedsproblematikker eller tidligere forbrug.

Ambulatoriet har regionsfunktion og varetager derfor forløb for patienter i hele Region Sjælland.